INDICI DE CALITATE

 

Apa de băut trebuie să îndeplinească un număr destul de mare de cerințe pentru a putea fi potabilă. Astfel Regia Apă Canal-Orhei S.A. în colaborare cu Centrul de Sănătate Publică din or. Orhei monitorizează apa distribuită zilnic la parametrii descriși mai jos:

 

E.Coli-  Escherichia coli (nume abreviat: E. coli) este o bacterie care trăiește în intestinele organismelor cu sânge cald. E. coli este o bacterie lactozo-pozitivă (descompune lactoza), gram-negativă, oxidazo-negativă, ce apare la microscop sub formă de bastonașe. El face parte din grupa enterobacteriilor care trăiesc ca epifite în tractusul digestiv. În unele cazuri de dezechilibrare a microflorei intestinale, aceste bacterii pot produce îmbolnăviri, printr-o înmulțire masivă sau apariția unor tulpini toxicogene. Bacteria a fost denumită în 1919 după numele bacteriologului germano-austriac Theodor Escherich, cel care a descoperit-o.

Determinarea Escherichia coli  la apa potabila  se efectueaza cu ajutorul  sistemului de filtrare prin membrana folosind drept mediu de cultura lactose TTC agar si confirmare prin reactia indolului (cu reactiv Kovacs).

Parametru / Unitatea de masura – a (absent).

 

Enterococci (Streptococci- Enterococcus faecium- este o baterie Gram-pozitivăalfa-hemolitică sau non-hemolitică din genul EnterococcusHYPERLINK "https://ro.wikipedia.org/wiki/Enterococcus_faecium"[1]. Aceasta poate fi comensală (inofensivă, coexistând în organismul gazdă) în tractul gastro-intestinal al oamenilor și animalelor, dar poate fi și patogenă, provocând boli, precum meningita sau endocardita neonatală.

Parametru / Unitatea de masura – a (absent).

 

Turbiditatea apei- este opacitatea sau lipsa de transparență a apei, sau a altui lichid, provocată de particule foarte fine, care nu pot fi individualizate cu ochiul liber, nu sedimentează în timp și care, aflate în stare de suspensie în lichid, difuzează și reflectă lumina.

Parametru / Unitatea de masura-0,05-5mg/l

 

Colorația apei -  este dată de substanţele dizolvate de natură, minerală sau organică. Astfel, culoarea generală a apei este incoloră pentru ochiul uman, cu toate acestea, aceasta pare albastră în cantități mari, o iluzie a nervilor optici.

Parametru / Unitatea de masura-0-20 mg/l

 

Amoniacul ( NH3 ) si amoniul ( NH4 ) - sunt prezente într-o combinație depinzând de valoarea pH-ului apei. În apa acidă ( pH< 6,5 ), numai formula ionizată de NH4 este prezenta. De la pH 12, acesta este cazul în care formula NH3 este dizolvată în gaz. Valoarea maximă admisă pentru apa potabilă este de 0,5 ppm NH3.  Amoniacul provine din procesele de degradare biologică și este foarte prezent în contaminarea biologică. Amoniacul dă un gust neplăcut apei.

Parametru / Unitatea de masura-0,0-0,5 ppm

 

Nitrații ( NO3-)și Nitriții (NO2-)-  în apă sunt un pericol ucigaș după cum s-a constatat de-a lungul anilor. Acesta reprezintă o amenințare imediată pentru sugari, atunci când este găsită în apă de băut, la niveluri de peste standardul admis de diversele norme interne sau internaționale. Nitrații (NO3-)(anion trioxinitrat) sunt convertiți la nitriți (NO2-)(anion dioxinitrat) în intestine. Odată absorbit în fluxul sanguin, nitriții distrug hemoglobina care contribuie la transportul de oxigen prin sânge.(copiii mai mari și adulții au o enzimă care restabilește nivelul hemoglobinei.).

Parametru / Unitatea de masura-0,0-0,5 mgN/l

 

Fierul în apă- Se găsește în special în apele subterane, sub forma diferiților compuși, mai frecvent bicarbonat feros. În contact cu aerul, compușii feroși devin ferici, punându-se în evidență hidroxidul feric. Apa care conține fier în cantități mari este opalescentă, cu gust acru, pătează rufele, nu poate fi întrebuințată în anumite ramuri industriale și nu pote fi declarată apă potabilă. Prezent in concentratii mai mari stimuleaza aparitia unor bacterii.

Parametru / Unitatea de masura-0,0-0,3 mg/l

 

Consumul chimic de oxigen (CCO) sau Oxidabilitatea apei-  reprezintă totatalitatea substanțelor din apă care se pot oxida sub acțiunea unui agent oxidant. Determinarea consumului chimic de oxigen sau oxidabilitatea apei aduce informații asupra cantității de substanțe oxidabile. Substanțele organice din apă nu au efect nociv asupra organismului uman și nici nu limitează folosirea apei. Importanța lor sanitară constă în faptul că ele sunt indicatoare ale poluării apei cu alte elemente mai ales cu microorganisme, care reprezintă un risc epidemiologic pentru populație.

Parametru / Unitatea de masura-1,0-5,0 mg/l

 

Coductivitatea apei- Apa în general, indiferent de sursă conţine pe lângă molecule de H2O (apă pură) şi o mulţime de alte substanţe. Pe masură ce purificăm apa, conductivitatea scade. Conductivitatea apei ne dă informaţii despre compoziţia ei chimică şi reprezintă concentraţia de ioni şi mişcarea lor. 

Parametru / Unitatea de masura <2,5 mg/l

 

Ph-ul în apă- Noțiunea de pH inseamna potențialul de hidrogen al substanței și exprimă cantitativ aciditatea sau bazicitatea acesteia. Punctul neutru este la 7, iar normativele românești prevăd: 6,5 ≤ pH ≤ 8,5 pentru apă potabilă. Idealul este ușor alcalin pentru apa plată și cât mai puțin acid pentru apa carbogazoasă. Dacă pH-ul este sub 5,6, apa este acidă și cauzează modificări ireversibile la nivelul epiteliilor, iar dacă pH-ul este peste 11, apa este alcalină și irită ochii, pielea și mucoasele. O apă cu un pH ideal este cea a carei valoare se apropie de 7, adică perfect neutră, dar și o depășire ușoară spre alcalinitate este benefică, maximum 8.5.

Parametru / Unitatea de masura 6,5-9,5

 

Clor reziual în apă -Apa de la robinet conține clor pentru ca aceasta substanta chimică este adaugată apei de consum pentru a dezinfecta și a distruge bacteriile. Utilizarea clorului in apă furnizată de rețeaua municipală este o procedura obișnuită și de multe ori se poate detecta prezenta sa prin simpla mirosire a apei de la robinet.Chiar dacă apa ce conține un nivel sigur de clor nu este dăunătoare, asta nu înseamna că este și placută pentru consum – clorul afectează gustul și mirosul apei.

Parametru / Unitatea de masura 0,3-0,5 mg/l